Vi tok over hytta i midten av juni 2016, og hele den sommeren forsvarte jeg meg mot forsøk fra min mor på å gi meg busker og planter.

– Tomta er ikke klar, sa jeg. – Jeg har hverken jord eller skygge. Du må gi meg tid til å bygge opp dette stedet først.

Min mor har bygget en blomstrende hage fra noe som var steinhard – og sikkert steinfylt – leire, men hun har øyensynlig glemt at det var en tid hvor også hun begrenset hageutvidelsen til noen kvadratmeter av gangen. Hun har kommet dithen at det er forbedret jord overalt, hun kan sette en spade i jorda hvor som helst. Men det har tatt 40 år. Nå vil hun og hennes hagevenner at jeg skal overta de plantene de ikke har plass til lenger. Det renner inn med tilbud om dette og hint. Det er selvsagt veldig sjenerøst, men jeg gjentar mitt mantra: – Jeg har ikke jord! Ingen steder å plante. Du må gi meg tid til å planlegge dette!

Det hjelper knapt.

– Det er nesten umulig å planlegge, sier mamma. Det er derfor vi må flytte om på plantene.

Det svarer på et spørsmål jeg har lurt på ofte. Er det vanlig å ommøblere i hagen så mye som moren min gjør? De siste årene har vi stadig vekk blitt tilkalt for å flytte planter (før klarte hun det selv). Eric sier at dette kan ikke være normalt. – Når man setter ned en plante skal den stå der, mener han.

– Nei, å flytte rundt på plantene er helt vanlig, sier mamma. – Dessuten, ikke fortell plantene hva slags jord de foretrekker. De tilpasser seg. Du har kalkholdig jord, greit. Men du kan sikkert dyrke rododendron for det. Bare begynne å samle furunåler og slikt i bedet på forhånd, så går det helt fint. (Vi har senere funnet ut at jorda vår er heller ganske sur, det er bare vannet vårt som er kalkholdig).

Vi snakker om trær. – Jeg trenger skygge, sier jeg. – Vi har altfor mye sol på tomta. Dessuten trenger vi noe som kan begrense innsyn mellom oss og naboen der bekken renner, der er det jo helt åpent. En hengepil kanskje?

Min mor bringer stiklinger av trær, men ingen av de trærne vi snakket om. Men hun tar med stiklinger av vanlige piletrær som kan stå i rennende vann, og en av dem kan man flette ting av. – Jeg har ikke lyst til å flette pil, sier jeg. – Jeg trenger skygge. Men jeg setter dem selvsagt pliktskyldigst ned i leiren ved siden av pittebekken vi har på den tiden, i juli 2016. Så drar vi på ferie, og i det vi kommer tilbake blir Østlandet rammet av et regnskyll så kraftig at forsikringsselskapene melder om tap i 100 milliarder-kronerklassen. Vår lille bekk blir en elv og jeg skjønner plutselig hva dammen er til for, at den har overrenningskanaler og at til tross for at den ser sammenrast ut fungerer aldeles utmerket. (Vi har senere forstått at dette slett ikke er planlagte overrenningskanaler, men vannet som finner sin egen vei – slik vann gjør – og dermed undergraver plenen, bokstavelig talt. Med andre ord – vi må gjøre noe med dette, men vi vet ikke hva ennå).

Bekken. Regn har fylt øvredammen.
9. aug 2016: Vår første flom og dammen renner over. Og nedi der står altså tre små stiklinger av piletrær. Huff.

Piletrærne (altså stiklingene, de er knapt 20 cm) blir stående under vann i noen dager, men klarer seg fint. Siden har de stått i flomvann flere ganger og har forsåvidt alltid klart seg – vokst har de også gjort, om ikke lynraskt. Uansett, sommeren 2018 ble de gravd opp og flyttet – mer om det senere. Jeg har for øvrig også senere skjønt at min mor snakket om fletting av pilegjerder og slikt, ikke kurver som vi holdt på med i håndarbeiden på skolen. Med all den vinden vi har kan pilegjerder bli svært nyttige.

Jeg er altså svært opptatt av trær i begynnelsen. Siden trær som kjent bruker lang tid på å vokse tenker jeg det er viktig å bestemme hvilke man vil ha og å få dem i jorda så fort som mulig. Jeg har også lest om hvor viktig det er å ha en overordnet plan for hagen, dele hagen i ulike rom, med ulike funksjoner. Jeg går rundt på tomta og prøver å forestille meg en rominndeling og hvor jeg bør ha trær og blir urimelig stresset av det. Eric mener bestemt at vi ikke skal ha trær midt på plenen, som man må klippe rundt, men det er det han har å si om saken. Vi har en kjempestor plen, hele lavlandet er stort sett plen! Jeg ymter frempå om at vi jo ikke har avgjort hvor plengrensene vil gå i fremtiden… Eric ser misbilligende på meg… endre plengrensene? Da får man jo mindre plen! Hørt slikt tull! 

I noen dager blir jeg nærmest handlingslammet fordi jeg ikke har noen overordnet visjon eller plan for hagen. Dermed kan jeg ikke gjøre noen ting! Jeg trasker rundt på tomta og krever at Eric skal gå sammen med meg for å definere “rom i hagen” og bestemme hvor trær skal plantes. Det fører ingensteds hen. Det merkelige er at det samme gjentar seg på tampen av sommeren 2017 og den manglende Hageplanen (med stor H) fortsetter å plage meg sporadisk også i 2018.

Da vi overtok hytta hadde jeg lengtet etter en hage i flere år. Det betydde ikke at jeg visste hvordan man skulle gå frem for å lage en hage. Jeg hadde ikke peiling, for å være ærlig, jeg hadde bare erfaring med en balkong på tre kvadratmeter. Å lage en overordnet plan for en så uregelmessig tomt som vi har er vanskelig. (Jeg «måler» ved hjelp av satellittfoto som jeg har lastet ned fra Finn.no).  Dermed blir vår hage til mens man går – eller helst graver og peller stein – det er det jeg stort sett gjør. Vi har veldig mye stein.

I skrivende stund (januar 2019), har vi hatt hytta og tomta i 2,5 sesong. Jeg har telt på knappene om jeg bør begynne bloggen i tilnærmet nåtid (sesongen 2018) med tilbakeblikk, eller begynne med begynnelsen og har falt ned på det siste. Dermed: I neste innlegg følger en del bilder av hvordan tomta så ut ved overtakelse i juni 2016. Men først – ett av mange solnedgangsbilder. 

I leiligheten i Oslo har vi ikke mye utsyn, men det har vi på Vedutten! (veduta betyr utsikt). Spesielt det første året tok vi veldig mange bilder av solnedganger  Her er ett av dem.

23. juni 2016 klokka 22.39.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s