Siden jeg hadde fjernet så mye stein, hadde jeg ikke jord nok til dette Storebedet/Staudebedet mitt. Vi kjøpte en del sekker, fem og fem om gangen, men det monnet knapt. Alt som ble plantet det første året fikk en haug med jord rundt seg og så bygget jeg opp med steiner rundt der igjen for å holde jorda på plass — slik ble det nærmest mange bed i bedet. Dessuten gikk det en bred sti gjennom bedet som delte det på langs: Mot vest, en høyereliggende del med grunt jordsmonn for planter som bør tåle slikt og mot annekset i øst, bra med jorddybde og også en annen type jord, delvis leire. Dette var høyst midlertidig, det skulle jo ikke være slik. Planen var at når jeg fikk mer jord så skulle vest og øst forenes til et sammenhengende bed, med en sti av tråkkheller, men altså uten en bred “motorvei” gjennom bedet.

Vi har noen egenlagede hageuttrykk, som “å avdekke anatomien til bedet”, “krabater”, og “Mariannes Metode”. Det siste kan bety mye rart, men henspiller helst på at jeg ikke nødvendigvis gjør helt ferdig ett stadium eller ett bed før jeg begynner på det neste. Stykkevis og delt, med andre ord.

Den 5. august hentet vi noen småplanter hos min mor, men det var den helgen det regnet så skrekkelig at dammen flommet over, dernest fikk vi et par besøk, vannet ville ikke renne bort fra staudebedet og det ene med det andre, så det tok en uke før plantene kom i jorda. Bedet var ikke ferdig men jeg syntes ikke jeg kunne vente lenger.

11. august 2016: Et eksempel på Mariannes Metode. Bedet er langt fra ferdig, men denne gentianaen bør i jorda. Så da lager man et lite bed til den.

Småplantene vi fikk av min mor hadde stått i bokser under tak, men allikevel var det regnvann i boksene, så plantene hadde blandet seg sammen og jeg var ikke sikker på hva som var hva – hva som var planter og hva som var ugress for den del – fordi nå var alt bare våte og litt sammenfiltrede pjuskelusker.

11. august 2016: Diverse småplanter fått av mamma. Bergknapp og kryptimian var jeg sikker på, den siste fordi den luktet timian. Dessuten var det noen pjusker med flikete blader som jeg syntes å huske var gentiana – selv om de ikke lignet andre gentianaer. Dette var kanskje en liten storknebb? Og dette en engnellik, eller kanskje noe helt annet? Det var ikke godt å si. Pjuskeluskene ble i hvert fall satt ned adskilt i små jordhauger med stein rundt, så fikk man se hva det var når de blomstret. Jeg fikk også med meg pottevis med Iris Hollandica som ble plantet senere.
18. august kom jeg hjem med en fin fangst fra salg på hagesentre. 2 klematis, 3 fjellflokk, 6 sedum, 2 takløk, en klokkebusk, en sommerfuglbusk, en salvie, 2 timian, 3 små kalaminter, 2 små lavendelplanter, en krossved, en blærespirea, 2 gentiana, en grønlandsmure, en kattemynte, ja og en “sølvtråd” som ble kjøpt mest fordi den var billig og som ble satt til pynt i kryddertønna. Det var vel det.

29. august var været svært skiftende med regn, så jeg tok jeg en ny tur på hagesentre – dessuten trengte jeg blodmel for å skremme rådyr. Som de sier i England: Hope springs eternal. Blodmel virker ikke særlig avskrekkende såvidt vi kan se. Fikk med meg en pakke med 6 lavendler, en hagestikle, en edelweiss og en høstfloks.

De siste to ukene i august ble derfor mye tid brukt til planting (ikke bare i staudebedet, mye ble satt andre steder). Alt ble plantet på omstendeligste vis, med stort plantehull, god jord (Hageland hadde salg på “staudejord”), hestegjødsel for de største plantene/buskene, godt med vanning, aviser for å holde ugress unna, jorddekke oppå avisene, steiner rundt for å holde jorda på plass – ikke rart at ting tok tid. Dessuten gravde jeg ut flere steiner mens jeg lagde plantehullene i Staudebedet. Det er ganske utrolig hvordan man kan finne en 5-kilos krabat i et bed som har blitt spavendt tre ganger. Dessuten fjernet jeg noen bøtter med leirejord der den var på sitt mest kompakte og bar denne ned til de fremtidige bekkebedene.

29. august 2016: Weigela Florida “Monet”. Disse blomstrer helst tidligere på sommeren, men denne begynte å blomstre med en gang den kom i jorda, hvilket vi tok som et godt tegn.
29. august 2016: Buddleja davidii “Black Knight” kom også med flere blomster. Som man ser til høyre, det er mye løvetann i dette bedet, det var helt umulig å fjerne alt, men det forsvinner vel med iherdig luking.
Sommerfuglbusk lever opp til navnet sitt.
31. august 2016: På tampen av august gravde jeg også ut et hjørne av bedet som jeg ikke hadde fått tatt tidligere ettersom det her hadde ligget en jordhaug. Der var det bare stein på stein. Det er mulig at dette var en gammeldass som hadde blitt fylt med stein. Synes jeg kjente en svak eim av avføring i ny og ne – som sammen med dunsten av blodmel ble ganske interessant. Dette burde da holde rådyr borte! Gravde også her ned på bare berget, men lot en krabat bli stående igjen under Weigelaen (ville ikke forstyrre røttene). Fikk løs en kjempekrabat på kanskje 25 kilo og var svært fornøyd med det. Den ble liggende midt i bedet hvor den er ganske dekorativ, så der ligger den fortsatt.
31. august 2016: Hagestikle eller Eryngium planum “Blue Hobbit”
31. august 2016: Høstfloks

Da høstfloksen kom på plass var jeg ganske fornøyd fordi det begynte omsider å se ut som et bed. Den ble spist av rådyr allerede natten etter (jeg har senere lært at rådyr elsker høstfloks og har ikke kjøpt flere).

31. august 2016: Har plantet de plantene som skal plantes her i år, og har ikke jord nok til å fylle igjen hullet i midten. Den rosa bøtta på bilde, som står på sist utgravde krabat, inneholder blodmel og vann, og jeg hadde også strødd blodmel rundt i bedet, men det var altså ikke nok til å holde rådyr unna.

Fikk også plantet rundt 20-25 løker med Iris Hollandica, men visste ikke hvor tett jeg burde sette dem. I staudebedet havnet også:

  • Tre 10-kroners Polemonium reptans “Blue Compact”, som for øvrig ikke kryper. De ble satt et sted hvor det var en del leire, så jeg trodde ikke de skulle klare seg, men de stortrivdes sommeren etter.
  • 2 små Lavandula angustifolia –  som senere ble fulgt av 6 til.
  • 3 rosa og 3 hvite Sedum spurium samt 2 ulike typer takløk. (Sempervivum hybrid og S. arachnoideum). Jeg trodde bergknapp og takløk var slikt man plantet når man ikke hadde jord og vann til bedre ting, men sedumene dannet tepper av blomster i 2017 og ble elsket av humlene. Takløkene kom også med vakre blomster som sto i ukesvis og produserte dusinvis av avkom.
  • En Salvia nemorosa “Ostfriesland” som blomstret fint og lenge og tiltrakk seg humler sommeren etter.
  • 2 ulike typer timian: En sitrontimian – Thymus citriodorus “Archers Gold”. Denne nølte en god stund, men tok sats midt-sommers 2017 og vokste seg dobbelt så stor i løpet av noen uker. Og en mørkgrønn lodnetimian – Thymus praecox var. Pseudolanuginosus. Den trivdes ikke og ble flyttet våren etter – da fikk den fart på seg.
  • 3 små kalaminter (Calamintha Nepeta) ble satt i krukke ettersom jeg tror disse har en tendens til å spre seg.
  • 2 gentiana av ukjent variant (ikke merket), men som struttet fint med blomster. Den ene overlevde dessverre ikke vinteren.
  • Jeg plantet også en alpeklematis langs anneksveggen, men den overlevde heller ikke vinteren, ennå de skal være hardføre. Jeg har senere tenkt den muligens hadde snurrerot, siden klematis ofte kommer i slike høye, trange potter. Jeg visste ikke at man må sjekke for snurrerot på den tiden, jeg bare plantet.
31. august 2016: Jeg er veldig glad i gentiana, spesielt når klokkene står rett opp som på bildet. Dessverre har de ikke struttet slik siden 2016, men har en tendens til å legge seg utover. De har heller ikke vært like klare og blå i fargen. Jeg må lære hvordan jeg skal stelle dem.
31. august 2016: Til sist – tomater – det hører jo hjemme i et staudebed. Den til venstre er en busktomat, men vi fikk ikke stor avling på den. Den til høyre ble over halvannen meter, og produserte en god del tomater.
31. august 2016: … så var det å få modnet disse da.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s