Min mor gikk bort 21. juni. Hun etterlot seg tre godt voksne barn og en hage på nesten 2 mål som hun hadde opparbeidet over mer enn 40 år. Det ligger i genene hos oss, denne trangen til å jobbe med jord og planter. 

Min mor hadde en sterk vilje og stor gjennomføringsevne. Parkinsons svekket gjennomføringsevnen, men ikke lysten og viljen. Hun jobbet i hagen så lenge hun kunne og fant stadig på nye prosjekter helt til det siste (etterhvert delvis til irritasjon for oss som måtte overta og avslutte de fleste av dem). 

Jeg savner henne uendelig mye.

Mamma har blitt pensjonist og kan vie seg fullt og helt til hagen. Dermed begynner hun å utvide. Broren min har bygget muren.
Mamma elsket roser, jeg tror hun hadde over 120 ulike i hagen. Rosene til mamma og jeg var dessverre ikke særlig gode venner, fordi de hadde torner – alle sammen – og tornene rispet meg opp når jeg hjalp henne med å flytte planter. Mamma flyttet planter ustanselig. Det var et stort mysterium for meg hvorfor det var nødvendig, inntil jeg fikk hage selv.
Hagen ble utvidet også i høyden, ved at hun fikk på plass buer, rosetårn og andre klatrestativer. Lysthuset som kan skimtes i bakgrunnen er i dag dekket av rødkattebusk.
Hun hadde de mest fantastiske hortensia jeg noensinne har sett. Hun hadde alt mulig annet også. Nesten uansett hvilken plante jeg spurte om, mamma hadde minst ett eksemplar.
Da vi vokste opp, hadde vi relativt smale bed langs huset og i utkanten av plenen, slik det er vanlig. Vi hadde også en stor kjøkkenhage. De siste ti årene har hele den nedre delen av tomta vært et stort sammenhengende blomsterbed – bildet viser omtrent en tredjedel. I tillegg kommer fjellhagen, “woodloten”, kjøkkenhagen (som etterhvert fikk flere blomster og mindre spiselige ting), bedene på hver side av den lange innkjørselen… Hun utnyttet alle deler av tomta til fulle.
Bildet vi brukte på programmet for bisettelsen. Mamma ser sterk og glad ut, slik vi ønsker å huske henne, men bildet er tatt i Bergen, ikke i mammas hage.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s