Vi noterer oss datoen 10. juni, dagen vi høstet vår første agurk. Jeg tipper det ikke blir mange sommere vi kan høste agurker før sankthans før vi eventuelt skaffer oss drivhus. Våre agurker gror altså i friluft, i en nylaget grønnsakskasse, også kalt Pølseboden. Mer om det ganske snart.

10. juni: Marianne har allerede smakt på agurken før hun kommer på at hun bør ta bilde av den først. Den var meget goden.

Årets første prosjekt var å anlegge en rådyrsikret kjøkkenhage i Lakunen. Jeg spadde bort snø herfra, samt fra andre deler av tomta, i månedsskiftet mars/april og følte meg nærmest snytt da jeg kom på Vedutten 20. april og så at nesten all snøen hadde forsvunnet aldeles av seg selv, ikke bare der jeg hadde spadd. Samtidig var jeg også litt betuttet, fordi her hadde det ligget s-t-o-r-e mengder med snø – hvor var det blitt av alt sammen? (Det er vel ingen overraskelse at vi hadde god vannføring i bekken…).

22. april: Første spavending i det som skal bli den nye Kjøkkenhagen. Det viste seg at det ligger en duk under plenen her, den har jeg selvsagt beholdt.

Kjøkkenhagen er for øvrig et godt eksempel på at vår hage blir til mens man går. Først ble den mindre enn tenkt og så ble den større. Den selvbygde kassen for grønnsaker skulle være en vinkelkasse, men endte opp som et rektangel, både kortere og bredere enn planlagt. Jeg hadde først sett for meg at jeg skulle snekre et pent espalier for å gjerde inn Kjøkkenhagen. Dernest falt jeg for en løsning med armeringsnett, men vi endte med å stifte hønsenetting rundt det hele. Den skiftende størrelsen er delvis grunnet feilmåling (ja, nettopp) og delvis fordi vi må banke ned jordspydene der vi faktisk får dem ned i bakken (det er berg i grunnen). Dessuten fikk vi en rull med hønsenetting av min mor og den er mye enklere å ha med å gjøre enn armeringsnett, som er ganske tunge.

28. april: Da har Marianne gjort sitt og Eric kan begynne å bygge. Men det er ikke lett å få ned jordspyd på denne tomta.
28. april: Eric har vært på handletur hos et utvalg av den vanlige kvartetten (Jula, Biltema, Coop Bygg, Maxbo – kjedebutikker er godt representert i og rundt Hønefoss). Han kom hjem med jordanker, stolper og plank. Her skal det lages Kjøkkenhage! Dvs. han begynner med grønnsakskassen (egentlig karmen) innerst mot bergveggen.
6. mai: Grønnsakskassen begynner å ta form.
6. mai: Sett fra Fjellhagen (“Nye Fjellbed #1”): Vi har flyttet litt rundt på pallekarmer med håp om å få plass til fire,  men det ble litt snaut å bevege seg mellom dem så vi nøyer oss med tre. I tillegg setter vi f.eks. tomatplantene i murerbaljer.
6. mai: Da er grønnsakskassen ferdig. Vi har kommet fram til at det ser ut som en pølsebod for kortvokste, så vi kaller den bare Pølseboden.
9. mai: Eric beiser Pølseboden i aftensol

Så var det å fylle Pølseboden med jord. Det krevde en del runder. Vi fylte opp denne samt pallekarmene etter lasagneprinsippet. Lettere omdannet kvist/grener fra herping 2016 nederst, oppsnudde gresstuster, litt hønsemøkk for å skynde på komposteringen av disse, bokashijord (ikke helt ferdig omdannet), hestemøkk og nyinnkjøpt gartnerjord.

Vi hadde småplanter av 5 stykk rosenkål, 4 grønnkål og 5 spisskål. Det høres kanskje ikke så mye ut, men jeg følte vi hadde kål alle vegne og at de holdt på å ta brassica på oss. Senere lærte jeg hvor store disse plantene faktisk blir…  da tok de virkelig brassica på oss. Rosenkålen ble satt i Pølseboden, altså uten dekke av fiberduk. Det var et mistak. To av squashen knakk under utplanting – veldig sprø planter, knekker uhyre lett. Det var antakelig like greit ettersom de som overlevde ble vanvittig store.

13. mai (Akk, så grønn plenen var da….). Helgen før hadde Eric kjørt i skyttel til Bærums Verk og kjøpt tre tilhengerlass med jord så vi er godt forsynt i begynnelsen av sesongen. Sekker med hestemøkk hentet vi senhøsten året før. Vi føler oss veldig forberedt.
13. mai: Eric planter nennsomt ut rosenkål vi har dyrket fram fra frø. Tenk at det går an!
13. mai. Eric ser om det er tegn etter agurker – og det er det! Mot leirehaugen: 2 physalis peruviana (vi har en til på Sørpletten). Bakerste rekke: Kiwano, 2 x 2 typer agurk (Cordoba og Beit Alpha), med fire rosenkål “Long Island” foran. Mot høyre – 2 squash (gul “Atena Polka” og Musselsquash “Custard White”). Senere sådde jeg noen  rødbeter i høyre hjørne, men de forsvant under squashen.
26. mai: Alle pallekarmene har blitt fylt med jord og beplantet. Vi hadde tenkt å plassere noen av tomatene i Pølseboden, men det ble ikke plass så de står alle i bøtter og potter (fire i Kjøkkenhagen, en på terrassen). Maisen har vokst betraktelig på to uker.

12. mai. En av nabokattene la fort sin elsk på våre pallekarmer dekket av fiberduk – for et herlig sted å ta en lur.

I tillegg sådde jeg vannkarse og satt to potter i bekken og en på terrassen, for å se hva som virket best. Vi satt to artisjokk i det tiltagende unøyaktig benevnte Staudebedet, samt en på terrassen, hvor vi også hadde bøtter/potter med løk (sølvløk, småløk og vårløk). Det er visstnok få grønnsaker som liker å vokse opp med løk så de fikk enerom.

I begynnelsen av mai fikk vi tre rabarbra av mamma. Jeg hadde tenkt at minst én skulle stå i grønnsakskassen, kanskje i vinkelhjørnet (rabarbra skal visstnok tåle noe skygge). Men så ble det ikke noe av en kasse i vinkel, så rabarbra ble satt ned i Lillebedet og på Sørpletten i stedet.

Det er ennå mai, siste dag i mai riktignok, men det begynner å bli trangt i denne karmen allerede. Lavt under taket også. Kålen vokser over all forventning.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s