Som nevnt i et tidligere innlegg, så mistet vi alle våre sommerfuglbusker forrige vinter. Vi hadde to store (en kjøpt, en fått) samt tre halvstore busker fra stiklinger, samt noen stiklinger som nærmest bare var en pinne. Vi visste at buddleja ikke var regnet som spesielt hardføre, men hos oss stortrivdes de jo! De ble bare større og større og vi fikk flere busker hvert år ettersom vi satt stiklinger av avkapp når vi klippet dem ned om våren. Vi fleipet om å starte sommerfuglbuskutsalg. Akk ja, hovmod står for fall. 

29. august 2016: Sommerfuglbusk var en av de første plantene jeg kjøpte. Den ble selvsagt satt i Staudebedet, det eneste bedet som var klart på den tiden. Dette er en Davidii. I april året etter fikk vi en nedklippet busk av mamma. Vi hadde fortsatt ikke så mange steder å plante busker, så vi smøg den ned ved siden av Davidiien. 

Vi hadde altså et par års tid to sommerfuglbusker i Staudebedet, rett ved siden av hverandre. Det gikk jo ikke, så våren 2019 flyttet vi Davidiien til Trapesen. Den gjenværende sommerfuglbusken ble enorm, i den grad at den nærmest ble et problem. Den tok altfor mye plass, dominerte hele bedet og skygget for alle planter som sto nord for den.

Marianne deadheader lyslilla sommerfuglbusk i Staudebedet, men rekker ikke de øverste blomstene.
Den ble ikke bare høy – den tok også stor plass i bredden. Til venstre kan skimtes en høstfloks som blomstrer, tross alt, men den stortrivdes ikke akkurat, ettersom høstfloksen ikke er i gang før sommerfuglbusken hadde vokst seg stor og tok en del av sola.
Vi burde hatt et bedre bilde av den mørklilla Davidiien etter at vi flyttet den til Trapesen, men den står nå der i bakgrunnen og strutter. Tross den kompakte leiejorda vi har i dette bedet, stortrivdes den, ble over to meter høy og minst like bred, samt kom med rikelig med blomster. Men våren 2021 ville den altså ikke mer. Dvs, den kom med ett skudd ganske seint på våren, men det visnet bare. Jeg har ennå ikke gravd opp denne rota (den står bortgjemt bak andre planter), så man kan jo ha et lønnlig håp for 2022-sesongen….
2. juni 2021 hadde jeg gitt opp busken i Staudebedet og gravde opp rota, dvs. det jeg fikk opp av den. Den hadde krøpet langt innunder både murer og andre planter. Her på vei til sin siste hvile.  

Det viste seg, i det jeg gravde den opp, at den rota faktisk ikke var død. Kanskje burde jeg ha latt den stå et år til. Men som Eric lakonisk bemerket i det han så den ligge der på plenen: – Nå er den i hvert fall død.

5. august 2021. Terskelen for å fjerne busken fra Staudebedet var noe lavere enn for den i Trapesen, ettersom den tok altfor mye plass og skygget for deler av bedet. Allikevel, det tok knapt to uker før vi kjøpte en ny og satt på nesten samme plassen. Vi har liksom blitt vant til at det akkurat her skal stå noe svært og uregjerlig. Dessuten hadde jeg allerede flyttet de seintblomstrende staudene, slik som høstfloks, vekk fra nordøstsiden av bedet og latt selvsådde akeleier få ta over det området som den tidligere sommerfuglbusken skygget mest for (akeleier blomstrer som kjent tidlig). Dette er Buddleja Davidii “Nanho Purple” og den skal ikke bli høyere enn 2 meter. Vi får se….
28. august 2021: Vi kjøpt også en til Sørpletten, som dette første året ble enda finere. Det er en Buddleja “Peacock” som ikke skal bli høyere enn 1.5 meter.

Sommerfuglbusker er flotte busker og de lever virkelig opp til navnet sitt. Vi har hatt tett i tett med sommerfugler på våre. Vi har pleid å beskjære dem temmelig hardt hver vår, gjerne ned til rundt 25-30 cm over bakken, dvs. første våren tror jeg ikke vi beskar noe som helst. Det vi ikke har gjort er å stusse dem gjennom sesongen, og jeg går ut fra at man kan holde bredden i sjakk ved å fjerne skudd på sidene. Vi har vært så imponert over vekstkraften, hvor store de blir, hvor mange blomster de får, at vi har latt dem vokse som de vil etter den første beskjæringen. Dermed blir de lett for store for bedene.

PS. Det viste seg til slutt at en våre stiklinger har overlevd, den kom med ett stykk blomst i august. Dermed har vi kanskje tre busker når våren 2022 kommer – eller ingen. Vi snakker i hvert fall ikke lenger om å lage et sommerfuglbuskutsalg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s