I Norge setter vi møblene langs veggene. Så ser vi på TV – spesielt fra USA – at de kan finne på å sette en sofa midt i rommet. Noen prøver seg derfor på det, men hovedregelen er at møbler skal stå inntil en vegg. Og slik anlegger vi gjerne bedene våre også – langs kantene. Dermed sitter det langt inne å lage et helt nytt hagerom på en åpen flate, i hvert fall for meg. 

Men i år har vi gjort nettopp det. Bygget et rom av hassel – midt på plenen. Det føles nærmest uhørt. Det vil si, rommet er ikke ferdig ennå, men det blir ferdig neste år. 

Noe har vært i emning en god stund. Vi har en veldig lang plen, nesten 40 meter, og jeg har lenge tenkt at jeg burde dele den opp, men var veldig usikker på hvordan gjøre dette. Så var det dette med at vi har mye hassel på tomta, og for et par år siden oppdaget jeg «hazel rods» på internett, altså flettede moduler av hassel som brukes til gjerder eller bedkanter, ikke minst i Storbritannia. Og det sitter litt langt inne å innrømme dette, men inspirasjonen for endelig å sette i gang kom faktisk fra Plantasjen – av alle ting. Vi tenker på Plantasjen som en litt kjedelig kjedebutikk hvor vi sjelden finner noe vi har lyst på. Men det er forskjell på de ulike utsalgene. På Kolsås i fjor laget de en fin utstilling av ulike hagerom, og det var da jeg så hvor komfortabel Eric følte seg på en benk omgitt av planter på alle kanter, at jeg fikk idéen om at måten jeg skulle dele opp plenen på var å lage et eget rom hvor man kunne sitte aldeles omsluttet av planter. 

5 sept 2021: Eric i et av hagerommene utstilt på Plantasjen på Kolsås

Hensikten med Hasselstua er altså å dele opp Lavlandet eller plenen i to ulike rom – eller storstuer om man vil, fordi dette blir store rom. Men selve Hasselstua skal være et intimt rom hvor man er omgitt av planter i opphøyde bed, slik at man sitter blant alle blomstene i motsetning til å se ned på dem, slik man gjør når de står i bed i bakken.

3. april 2022: Hvor langt og bredt bør rommet være? Jeg prøver å bestemme dimensjonene ved hjelp av ekstra pallekarmer, lånt sofa og avkappede grener. På den tiden hadde jeg faktisk tenkt å bruke pallekarmer for å lage opphøyde bed. Det var først senere jeg kom på at dette var en god mulighet for å teste ut bed av hassel.
1. mai 2022: Våren er her omsider, gresset grønnes og Mariannes hjerneceller har endelig begynt å fungere. Hva om jeg bygger de opphøyde bedene i hassel i stedet? Jeg har vært rundt om på tomta og høstet de første hasselbuntene.
1. mai 2022: Det skal ikke mange runder med fletting til før jeg forstår at jeg har gjort to fundamentale feil. Så mye for funksjonen av Mariannes hjerneceller. Tradisjonelt blir “hazel rods” flettet rundt hasselstokker, og i en lengde. Så monteres lengdene sammen til for eksempel et rektangulært bed. Pålene vi har kjøpt er for kraftige og vil synes, men en mer fundamental feil er at hvis man fletter rundt – nord, øst, sør, vest – slik jeg trodde var lurt, så vil man få større gliper mellom hver hasselpinne fordi da lar de seg ikke presse tett nok sammen. Se det hadde ikke jeg tenkt på. Jeg hadde tenkt på at siden vi høster hassel av ulik lengde og tykkelse – og ikke kjøper et sett med nye hasselskudd dyrket for dette formålet – så ville resultatet bli noe ujevnt. Vel, nå blir det ekstra ujevnt.
16. mai 2022: Det får så være med disse ekstra glipene. Jeg fletter inn tynne grener sammen med tykkere grener for å fylle i som best jeg kan og satser på at det vil synes mindre når bedene er fulle av planter og over tid. Nå er det viktigste å få ferdig det lave bedet i forgrunnen, fordi her skal det i år stå bønner. De har blitt forhåndsspirt innendørs, men nå roper de på å komme ut i et ordentlig bed.

Jeg synes vi har hassel overalt på tomta, men det gikk med mye mer enn jeg trodde. Jeg gikk fort tom for de beste skuddene og måtte snart bruke emner jeg hadde latt stå i første omgang fordi jeg syntes de var for tykke eller for krokete. I mai ga jeg opp å få klart et høybed nummer 2 i år, ettersom vi ikke hadde nok hasselemner.

Bedet i forgrunnen er bare 30 cm høyt, men bygget over plenen og uten dekke i bunn, så jordsmonnet strekker seg et stykke nedover. Jeg gikk over jordstykke i midten med en høygaffel og stakk en del hull og bendte litt, men fjernet ikke plenen før jeg la jord over. Jeg har hørt at det ikke er anbefalt, men vet ikke hvorfor. Når jeg har gravd ut bed tidligere så har jeg snudd stykkene med gress på og gravd dem ned. Meitemarken elsker dette og gjør kort prosess med gresstustene. Jeg kan ikke se noen prinsipiell forskjell på å grave ned gresstuster, og det å legge jord på toppen.

5. juni: Den første portalen er på plass, bønnene er plantet i det lave bedet til venstre og har fått et temporært klatrestativ bestående av gamle, kappede ungtrær. I år står plantene som skal klatre på portalen i forgrunnen i potter i stedet for i egne bed i bakken.

Jeg hadde egentlig tenkt at vi skulle bygge en gedigen portal i hver ende, hvor planter kunne klatre på to sider. Men siden jeg skulle teste ut og vise til Eric hvordan det ville bli med portaler midt på plenen, gikk jeg opp i skogholtet vårt og hentet et par ungtrær vi hadde kappet for flere år siden og lagt i utkanten av tomta. Rundt disse surret jeg en del kvist, mye fra årets beskjæring av solbærbusker, med en nylonsnor jeg fant på annekset. Vi monterte disse temporært ved hjelp av strips festet til påler som allerede var satt i bakken. Nå som jeg har gått og sett på dette en stund, synes jeg det passer bedre til hasselbedene å bruke en slik robust portal, enn en mer formell portal bygget av impregnert plank slik jeg opprinnelig hadde tenkt.

Å lage denne portalen var for øvrig et superenkelt prosjekt. Det tok meg under en time å lage høyre og venstre emne av ungtrær og kvister vi hadde liggende og kanskje en halv time å montere dem siden vi allerede hadde påler slått ned i bakken, men for monteringen var det greit å være to personer. Siden denne ble laget kun som en demonstrasjon, så var den litt skjev i utgangspunktet, og har blitt enda skjevere over sommeren. Jeg må stive den opp ved å tilføye noe mer kvist neste år. Det går sikkert greit. Solbærbuskene viser tegn til å trenge en kraftig beskjæring neste år også. Det var heller ikke spesielt tidkrevende eller vanskelig å lage bedene – det som tok litt tid var høsting av hassel.

17. juli 2022: Da begynner bønnene å gro til. Først ut med blomster er prydbønnene, men i år har vi i tillegg gule voksbønner og fiolette brekkbønner. Bønner er som kjent nitrogenbindere og jeg vil grave ned plantene i bedet etter innhøsting. Neste år ønsker vi å ha klatreplanter med blomster i dette bedet. I forgrunnen har jeg satt en squashplante inntil en vegg fra en avlagt barneseng i håp om at den ville klatre. Noen squashplanter gjør det, og det virket så kult å kunne dyrke squash i høyden, ettersom de tar veldig mye plass på bakken. Vel, vel – ingen av mine squashplanter viste det minste tegn til å ville klatre i år. Jeg sådde de frøene jeg hadde, men antar jeg bør lete spesielt etter klatrende squashplanter (med slyngtråder) i fremtiden.
21. juli 2022: Det viste seg at vi har tilgang til mer hassel, ettersom vi har en vei som må røktes. Da blir det opphøyd bed nummer 2 allikevel. På’n igjen. (Første lass – det gikk med 10-15 ganger så mye som på bildet).
28. juli: Da er høybed nummer 2 på plass. Pålene er enda ikke kuttet ettersom det kan tenkes jeg tilføyer noen ekstra hasselgrener for å gjøre bedene litt høyere neste år. Jeg får se når benken mellom dem kommer på plass.

Vi valgte å fore bedene med en duk på kantene (ikke i bunnen) før vi fylte dem med jord. Det hadde vi antakelig gjort uansett, også hvis jeg hadde klart å lage mindre gliper mellom grenene. Høybedene er litt over 50 cm høye, og jeg har lagt et lag med skrotstein i bunnen, mest fordi jeg bruker enhver anledning til å gjemme unna skrotstein som er gravd ut fra andre bed. Dessuten, hvis vånden vi har på tomta skulle vise seg å bli plagsom så vil laget med stein gjøre det vanskeligere å komme til plantene. Enn så lenge så har vånden gjort svært lite skade såvidt vi har erfart.

I det jeg begynte med dette prosjektet var det ikke klart for meg hvordan jeg skulle lage taket i dette rommet. Klatreplanter trenger støtte, men denne støtten trenger ofte også støtte for å bli solid nok. I år har det faktisk fungert for bønnene ved at jeg stakk noen tidligere kappede ungtrær ned i det lave bedet, og lot disse lene seg på en snor stukket mellom tre påler fra sør til nord. Neste år skal vi finne en mer varig løsning.

Jeg har blitt glad i den rustikke portalen jeg laget kun som en illustrasjon, tross alle dens skjevheter. Så jeg tenker jeg at vi neste år lager tre til av disse og stripser dem til ytterpålene i hvert høybed samt til påler ved langbedet. Da har vi fire punkter å feste klatrestativer i. Muligens bruker vi armeringsgitter i bunn og vanlig snor høyere opp. Da burde klatreplanter ha støtte nok til å klatre i vilden sky og lage et delvis tak.

Når det gjelder gulvet, har jeg tenkt å beholde en stripe av gressplen som en gangsti i midten av rommet for å skape sammenheng mellom plenen/rommet i nord og det i sør, men legge brostein langs kanten av bedene og under benken mellom høybedene. Denne benken vil selvsagt bli utformet og bygget av Eric, som etterhvert har bygget en lang rekke ting for hytta og tomten.

17. juli 2022: Men Marianne, du kan jo ikke påstå at denne Hasselstua deler opp noe som helst. Det er jo en stor glipe til venstre!

Jeg vurderte å la Hasselstua strekke seg ned til bekkebredden i vest, men tenkte det hadde blitt for bredt. Det som er planen for neste år, er å sette opp to bed med tårn for klatrebønner i nord og i sør på vestsiden. Dette vil avgrense rent visuelt, dessuten – et sted må jeg jo plante bønner neste år også. Jeg vil også lage en smal “hemmelig” sti på yttersiden av Hasselstua og flytte noen hosta til venstre for denne stien, mellom bønnetårnene. Jeg har noen hosta som begynner vokse seg store, og vil gjerne finne et permanent sted hvor de kan få lov å vokse seg aldeles gedigne.

Vi har forøvrig mengdevis med bønner i år, men hva vi gjør med dem kommer i et annet innlegg.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s