En eller annen gang bør jeg skrive en blogg om hvordan fylle en hage med vekster for noen få hundrelapper i løpet av en, eneste sesong, og så ha planter for resten av livet. Den må nesten bli frøbasert, så selvsagt vil ringblomster og blomkarse være med, jeg ville også anbefalt prydtobakk (Nicotiana alata), Eric vil definitivt anbefale valmue, dernest må vi selvsagt nevne akeleie, og så….

Den bloggen får bli til en annen gang ettersom det her skal handle om bønner, skjønt bønner vil få en prominent plass i et slikt innlegg.

Vi har tre sorter bønner i år: Grønne prydbønner (Phaseolus coccineus, “Prizegewinner”), fiolette brekkbønner/purpurbønner “Cosse Violette” samt gule voksbønner “Neckargold”. Alle klatrer og blir høye og gir masse mat på liten plass. La oss starte med de viktigste.

14. august 2022: Innhøsting av bønner har såvidt begynt for de gule og de lilla, mens de grønne prydbønnene har vi høstet og spist av i vel tre uker allerede.

Prydbønner (Phaseolus coccineus; Runner beans)

I Norge kalles disse “prydbønner” og det første året vi sådde disse tenkte vi på dem som prydplanter og satt dem i diverse utkantbed hvor de kunne klatre. De kom med en del pene røde blomster, men vi syntes ikke blomstringen var tilstrekkelig til å erstatte andre klatrende sommerblomster som er lette å så fra frø, slik som ipomoea. Derimot var mengden av bønner de produserte litt overveldende på oss. Hva gjør vi med alle disse bønnene?

Man spiser dem – selvsagt. Passer man på å høste dem tidlig smaker de riktig godt som ferske bønner, altså spist med belgen og alt. Trikset er å søke etter oppskrifter på engelsk, altså “runner beans” – da finner man hundrevis. Vi tilbereder dem gjerne ved å fjerne topp og bunn, kutte resten i passende biter på vel 2-3 cm, og gi dem det par minutters oppkok i saltet vann. I en annen kasserolle har vi smør eller olje, litt hvitløk, kanskje litt løk eller vårløk i tillegg. De kokte, avrente bønnene has i kasserollen med smør og løk, dernest tilsetter vi brødsmuler eller knuste krutonger og litt parmesan. Smaker kjempegodt som lunsj eller som tilleggsrett til de fleste middager.

Prydbønner er også gode å spise som tørkede bønner. Igjen, søk på engelsk og du finner hundrevis av oppskrifter (“dried runner beans recipes”). Alle tørkede bønner bør bløtlegges først for å forkorte koketiden, men hvor lenge de trengs å bløtlegges avhenger av hvor lenge de har tørket. Uansett, dette er store og kjøttfulle bønner, så beregn god tid for bløtlegging, helst over natten (8-9 timer).

Hvordan best tørke bønnene?

Det beste er om bønnene kan henge å tørke på planten. Når belgen er gulbeige, tørr og sprø, er de klare til og høstes. Det klarer vi ikke alltid å få til i vårt klima, så noen høster hele planten og henger den opp i drivhuset. Det kan ikke vi, fordi der er det som regel fortsatt fullt av tomatplanter med grønne tomater vi gjerne vil ha modnet, og så kommer senhøsten og vi tilbringer mindre tid på hytta. Vi høster de belgene som er modne etterhvert, og til slutt må vi også ta de grønne belgene, dvs. bare de som har svulmet med store bønner. Resten graver vi ned i bedet sammen med plantene for å tilføre nitrogen og generelt grøntfor.

Siste innhøsting for i år, er de ikke pene? Vi har fått en del bønner som har tørket mens de henger på planten i år, men ikke så mange som tidligere år. I år prøvde vi oss på å høste en del grønne bønner og fjerne belgen for å tørke dem innendørs. De lilla bønnene er tørkeklare, dess mere rosa de er, dess mindre modne er de. De rosa ble litt skrukkete i tørkningsprosessen, så de endte opp i bokashien, men det er godt mulig det hadde vært greit å spise dem. Neste år skal jeg prøve å tørke hele belgen innendørs. Bønner i grønne belger blir forresten lett skadet når man åpner dem. Det rosalilla belegget får lett rifter.

Brekkbønner og voksbønner

Jeg antar at disse også kan spises som tørkede bønner, men jeg har ikke funnet noe om det på internett. Disse typene dyrkes uansett som grønnsaker, altså for å spises som ferske, grønne bønner, med belgen og alt. Alle bønner bør som kjent varmebehandles før de spises, men spesielt voksbønner er gode også når de er kalde og kan gjerne taes med i en matpakke.

Har man for mange av disse, er det best å høste dem før de blir for store eller bulkete (det betyr at de har blitt treete) og heller fryse dem ned. Bønner bør forvelles før frysing, altså gis et par minutter i kokende og lettsaltet vann, så kjølnes ned, før man fryser dem i porsjonspakker.

Bønner er planter som krever lite og gir en masse. Man får mengder med kvalitetsmat på liten plass. I tillegg til avlingen, samler plantene nitrogen fra lufta og gir til jorda gjennom røttene, hvilket gir bedre betingelser for andre planter neste år. Jeg har lest at etter avling bør man grave ned hele planten ettersom en del av næringen planten har samlet finnes i stilk og blader. Dernest er det veldig lett å samle frø til neste års avling. Vi har lagt til side de beste bønnene/frøene fra årets avling med tanke på neste år.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s