Jeg føler at vi ikke har fått utrettet så mye på Vedutten i år, men når jeg ser gjennom bildene fra årets sesong så ser jeg at det har skjedd ganske mye.

Ny trapp til annekset

Vi hadde en enkel tre-trinnstrapp opp til annekset. Trappen var litt morken i det vi overtok hytta, og da Eric en morgenstund for et par år siden tråkket tvers gjennom det midterste trinnet, så skjedde ikke det aldeles uventet. Vi skrittet over som best vi kunne en måneds tid, men i det maurmannen kom på besøk – bærende på tungt utstyr – skjemtes vi nok til å gjøre noe med saken. Vi har altså byttet ut deler av denne trappa tidligere. Dog var det åpenbart at det trengtes grundigere arbeid. Så vi hyret to dyktige tømrere til å lage en litt større trapp som også fortsetter videre opp i skråningen, slik at vi slipper å gå via sørsiden av tomta hver gang vi skal opp i Fjellhagen.

16. mai 2022: Tømrere har vært på befaring og Eric har påtatt seg å fjerne mesteparten av en stubbe som delvis står i veien. Denne stubben brukte Eric til å ta en snarvei opp i skråningen, skjønt det krevde et høyt og langt skritt – nærmest et byks (jeg måtte bruke alle fire hvis jeg skulle opp denne veien).
Stubben hadde morknet i løpet av vinteren, så i det Eric skulle ta sitt sedvanlige lange byks via stubben for å komme opp i Fjellhagen, ga den etter og han fikk et stygt fall. Heldigvis slo han seg ikke så veldig, men det er nok en smule hevnlyst som ligger bak i det han prøver å jevne denne stubben med jorda. Ikke det at hevnlysten hjalp så meget. Innenfor det råtne treverket ytterst var det stålved. Minst ett motorsagkjede ble slitt ut.
20. mai 2022: Da har vi fått en solid trapp, som også fungerer som en fin sitteplass. I tillegg fortsetter trappen opp i skråningen. Vi kommer antakelig til å forlenge rekkverket når vi får anlagt et bed på det første platået man kommer til i denne delen av Fjellhagen. Der ligger det stort sett stein og lite jord, så en utfordring, men akkurat den type utfordring er vi kjent med. Eric har blitt svært begeistret for lokale håndverkere. De gjør skikkelig arbeid og effektivt, ofte til en lavere pris enn forventet. Dernest lar de Eric få se på så han kan lære noen triks.

Gressklipperstall

Vi har krypkjeller under hytta, med berg som skråner, så det er bare på østsiden vi har dugelig takhøyde og får brukt kjelleren til lagring av alskens hageutstyr. Men under nordsiden av hytta, bak vedstabelen, så det ut som om det kunne være plass til lagring av noe mer….

5. juni 2022: Tømrerne laget også en dør i panelet på nordsiden av hytta og slik har vi fått tilgang til et lite rom som skal bli en ny bod. Eric legger gulv på jordgulv. Resultatet er i perfekt vater!
Boden blir en gressklipperstall, og Eric bygget også en rampe for å kunne trille klipperen opp og ned i stallen sin. Det er ikke en spesielt romslig nybod, men det gjør ting lettere for oss ettersom det begynte å bli fullt under hytta. Vi måtte f.eks. trille ut to trillebårer for å komme til gressklipperen når den sto bakerst. Nå er den lett tilgjengelig. I nyboden har vi også plass til noen andre ting, slik som blåtralla som er uvurderlig å ha, men som ikke så ofte er i bruk, og kjekt-å-ha-ting, slik som ruller av hønsenetting.

Ny grussti

Vi fikk også anlagt en ny sti bak Hasselstua, eller det er vel egentlig en forlengelse av en tidligere sti. Etter at jeg hadde fjernet en del jord, viste det seg at det her går et markant steg ned på nordsiden. Dermed endte jeg med å bygge et lite bed i enden av stien (blant annet med steiner gravd ut herfra). Det gjenstår å ferdigstille en liten to-trinns trapp opp til stien fra plenen.

9. juli 2022: Det er ikke mange metrene med sti det er snakk om, men det er allikevel en jobb. Vi har veldig mye rotugress og på viltvoksende mark holder det ikke å luke. Jeg fjerner hele det øvre jordlaget og tar bort alle røtter jeg ser i samme slengen. Jorda lagres i blå byggvaresekker. Bare for dette lille strekket tipper jeg det ble 10 sekker, skjønt de er ikke fylt med mer enn at jeg klarer å løfte evt. slepe dem. Dernest håper jeg alltid å finne stein jeg kan bruke til å bygge mur. På bildet har jeg fjernet jord/ugress, bygget opp et bed i enden med stein utgravd herfra, dekket til med aviser der jeg skal dyrke timian e.l. som bunndekker, og dekket stien med skrotstein samt trampet over denne skrotsteinen noen ganger og fylt på der den synker ned i leira.
Vi legger dukdekke på alle stier. Det forhindrer ikke alt ugress, men minsker invasjonen betraktelig. Vi ble opprinnelig anbefalt å legge subbus på duken, så stampe subbusen, før vi la grus. Ettersom det har vist seg at flere ugresstyper trives godt i subbus, har vi sluttet med det og legger grusen rett på duken. Dog legger vi gjerne et dekke av skrotstein under duken, ettersom vi har en del leire i jorda. Dessuten er det en fin måte å bli kvitt mellomstor stein på, slike som er for store til å bli stidekke, men for små til å brukes til murbygging.
Etter at vi har lagt opp kantstein på vestsiden til venstre (også gravd ut fra tomta) for å forhindre at grusen renner av gårde, er det bare å fylle på med noen trillebårlass og så rake utover. Det er grunnarbeidet som tar tid.

I enden av stien laget jeg altså et lite bed, som denne vinteren blir brukt til overvintring av delte vår- og nåleflokser. Vi får håpe de klarer seg. Det er også et smalt bed langs stien til venstre som vil danne bakveggen til Hasselstua. I år hadde jeg noen erteblomster til overs som ble plantet her, og jeg tipper vi vil sette erteblomster her neste år også. Noe som ikke blir altfor høyt, men som allikevel kan danne en bakvegg. Dessuten lukter erteblomster så godt.

Eric bygget også en plantetrapp i år. For oss er dette en bruksting, ikke for utstilling. Denne har vist seg utrolig nyttig. Vi sår en del planter fra frø, og her setter vi småplanter som er ferdig herdet, men hvor det av ulike grunner ikke er tiden for å plante dem ut i bed ennå. Samme med stiklinger. Jeg finner også selvsådde planter når jeg luker, som jeg gjerne vil ha, men ikke akkurat der. Opp med dem, sett dem i en potte med jord på plantetrappa til jeg vet hva jeg skal gjøre med dem. Denne står på østsiden av hytta hvor plantene får sol på morgenen og formiddagen, men ikke ellers, dermed tørker ikke plantene så lett ut. Dessuten står alle pottene på brett slik at jeg kan vanne litt ekstra søndag ettermiddag. Allikevel skjer det at plantene er pjuske når vi ankommer hytta fredag ettermiddag og vanning av disse er ofte det første jeg gjør på vei fra bilen og inn. Vi har satt en tønne med vann og en vannkanne ved siden av for å gjøre det enkelt å vanne.
Når det gjelder nytt av i år bør kanskje også nevnes blomsterdekorasjon. Hytta vår har vært noe undermøblert inntil nylig, men ettersom vi arvet noen møbler fra en tante har vi fått bedre plass til å ha blomster inne, hvilket selvsagt oppmuntrer til å ta inn blomster fra hagen. Det har vi i liten grad gjort før, men i år har vi hatt stor glede av å sette sammen buketter. Denne dekorasjonen står Eric for. Han mener han har kommet i kontakt med sin indre blomsterdekoratør.
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s