Vi var på hytta i helga og så årets første blåveis. De vokser i et skogholt vi har øverst på tomta, som vi ennå ikke har gjort noe med eller vist noen bilder fra. Ellers er det fortsatt kaldt ved Tyrifjorden og vi har ofte minusgrader om nettene. Selv om sola varmer godt utover dagen så er det fortsatt tele i jorda. Snøklokkene bryr seg ikke om det, de kom allerede for et par uker siden og det har begynt å spire i en rekke bed, ikke minst spretter det opp perleblomst overalt. Allikevel føles det for tidlig å ta full vårstelling av bedene. Det visne bladverket fra i fjor tilbyr fortsatt en viss beskyttelse mot kulde og flere steder er det rett og slett vanskelig å få ugresset opp av jorda.

I juni 2021 var det fem år siden vi overtok hytta. Før 2022-sesongen er i gang for fullt, tenkte jeg det var på sin plass å lage noen innlegg med før-og-etter bilder. Jeg gledet meg litt til dette, fordi det var ingen hage her når vi overtok. Det var en plen rundt hytta, som etterhvert ble ganske bulkete og full av ugress, dernest en gedigen leirehaug og så en skråning full av mer ugress og ikke minst – skrottrær. Sånn sett vil nesten alt vi gjør være en voldsom forbedring. Omtrent som når TV-programmer skal rydde opp hos maniske samlere, og det ser bedre ut straks man har kastet de ti årgangene med aviser de av en eller annen grunn har samlet på.

På den annen side, jeg har jo sett TV-programmer og blogger hvor andre har laget de lekreste hager på bare to-tre år, og da synes jeg ikke vi har fått til nesten noen ting. Men de har sikkert adgang til masse profesjonell hjelp. Og maskiner. Vi har spader, et dugelig spett og vår egen arbeidskraft. Og etter hvert uhorvelig mange bøtter. Hvor kommer de alle fra og hvor mange bøtter trenger egentlig en hageeier? 

Svaret er selvsagt: Alltid en til. Vi har i løpet av disse årene dyrket masse forskjellige ting i bøtter, slik som poteter, mais, artisjokk, physalis, tomater, agurk og sukkererter. Derfor er det også laget hull i mange av bøttene våre. Rekk opp hånda alle hageeiere som har prøvd å fylle vann i en bøtte, men så oppdaget at denne har man visst laget hull i….

Det vi også har – og det er antakelig det viktigste – er god tid. Dette er hobbyen vår, og det er egentlig ingen hast med å få ting ferdig. Hagen blir til mens vi går. 

Vi mistet en del planter og busker vinteren 2020/2021, og vi er ikke helt sikre på hvorfor. Greit, det var en periode hvor det var relativt kaldt, men vi tenkte ikke på dette som en spesielt tøff vinter. Forskjellen er antakelig at vi hadde mye mindre snødekke enn tidligere år. Dermed gikk alle sommerfuglbuskene våre dukken, og vi som var så stolte av dem. At kniphofia og montbretia ikke viste seg var kanskje bare å vente, skjønt de har overlevd tidligere vintre og er dypt savnet. Men hvordan pokker kan hvit fredløs plutselig gi seg? Det ene året er man bekymret for at den skal ta over bedet, det neste… – “Hvor bliver Fager Fredløs?” Alle hagefioler gikk ad undas, ditto høstanemoner, japansk kristtorn, melkeklokke… det blir for deprimerende å nevne alle sammen. Vårlyngen og et par andre planter overlevde, men var sterkt satt tilbake og så pjuske og forkomne ut hele sesongen. Det verste er at flere av plantene overlevde vinteren, men de klarte ikke den kalde våren. Vi så tegn til liv i mars og april, men siden varmen aldri kom i mai, så bare forsvant de. Halvparten av de vel 200 løkene vi plantet høsten før kom aldri opp, men om det var dårlige løker eller dårlig vår er ikke godt å si.

Lavlandet og Høylandet

De som har lest tidligere blogginnlegg vet at vår tomt er på ca. 1.4 mål og distinkt delt mellom det vi kaller Lavlandet – som er området rundt hytta, altså der tidligere eier hadde anlagt plen på tilkjørt jord – og Høylandet som er en meget steinete og ganske bratt skråning. Vi har også en naturlig bekk som renner gjennom Lavlandet og et sammenrast damprosjekt vi fortsatt ikke helt vet hva vi skal gjøre med. 

Våren 2021, før vekst og blomstring var i full gang, tok vår gode nabo dronebilder av tomta vår. Dette viser ikke hele skråningen bak hytta samt skogholtet, men sånn cirka 80% av tomta.

Når det gjelder Lavlandet, er hovedutfordringen fortsatt at vi ikke helt vet hvordan vi bør utforme denne relativt store flata (plenen er nesten 40 meter på det lengste). Eric vil gjerne beholde alt som en stor overflate, mens jeg vil helst dele det opp flere distinkte rom. Vi får se hva jeg får til i 2022. Jeg har lurt på om vi burde be om profesjonell hjelp til dette, men så er det gøy å finne ut av ting selv også, selv om det tar tid. Ettersom vi nå har bodd oss inn, vet vi også mer enn vi gjorde de først årene. Vi tenkte opprinnelig å lage en sitteplass på Skyggepletten for å slippe unna sola på virkelig varme dager. Nå vet vi at det eneste stedet som da duger er faktisk rett bak hytta, hvor vi får skygge utover dagen og ofte en bris sørfra. Vi har også lært en god del om hvilke planter som trives hvor, og spesielt fra høsten 2020 har jeg ommøblert en god del, altså flyttet planter fra steder hvor de ikke trivdes spesielt godt til et annet bed i håp om at vil trives bedre der. Og jeg som lurte på hvorfor mamma drev og flyttet planter hele tiden i sin hage….

Egennavn

Alle bed hos oss har egennavn, selv om navnene ikke alltid passer. Det har stått og står mye annet enn stauder i Staudebedet – prydbusker og sommerblomster, selvsagt, men også grønnsaker og urter. Surjordsbedet ble anlagt som et eget bed fordi jeg først antok vi hadde kalkholdig jord og jeg ville gjerne ha et sted hvor planter som liker sur jord kunne trives. Det viste seg at det er vannet vårt som er kalkholdig, ikke jorda så mye, den lener litt mot det sure, slik det er vanlig. Skjønt, vannet vårt kommer fra egen brønn så noen kalkholdige lag må det være nedi der. Vi ankommer som regel ikke til tomta via Velkomstbedet sørfra heller, nå kjører vi inn nordfra. Men navnene består til tross for at meningsinnholdet blir utvannet. Vi bruker disse navnene hele tiden for å forklare hva vi har gjort eller observert hvor, og jeg forstår ikke hvordan andre kan klare seg uten egennavn på bed.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s